Ioannina City

Τα Ιωάννινα γνωστά και ως Γιάννενα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου με 111.740 κατοίκους (2011). Η πόλη ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα από το Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Η ονομασία της πιθανότατα προέρχεται από τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που βρισκόταν στο χώρο του κάστρου και ιδρύθηκε πιθανώς περί το 510. Το 1430 η πόλη των Ιωαννίνων περνά υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπου και θα μείνει έως τις 21 Φεβρουαρίου 1913 που απελευθερωθεί κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και θα ενσωματωθεί στο Ελληνικό Κράτος.

Παρά την Οθωμανική κατοχή τα Ιωάννινα αποτέλεσαν το σημαντικότερο κέντρο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού μαζί με την Κωνσταντινούπολη και τα κέντρα του απόδημου Ελληνισμού στη Βιέννη και στο Βουκουρέστι. Ιωαννίτες ήταν οι ιδρυτές και των τεσσάρων ελληνικών τυπογραφείων της Βενετίας και το 17ο και 18ο αιώνα χτίστηκαν πολλές σχολές στην πόλη των Ιωαννίνων μεταξύ αυτών και η Καπλάνειος Σχολή τo 1805 και αργότερα η Ζωσιμαία Σχολή το 1828. Οι σχολές αυτές αποτέλεσαν σημαντικά κέντρα στην ανάπτυξη του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, όπου δίδαξαν σημαντικές προσωπικότητες του Ελληνικού Διαφωτισμού, όπως ο Βησαρρίων Μακρής, ο Αθανάσιος Ψαλίδας, ο Ιωάννης Βηλαράς και άλλοι.Στα Ιωάννινα φοίτησε και ο λόγιος Νεόφυτος Δούκας. Το 1789 η πόλη έγινε έδρα της περιοχής (πασαλίκι) που ήλεγχε ο Αλή πασάς, μουσουλμάνος αλβανικής καταγωγής από το Τεπελένι, ο οποίος είχε υπό τον έλεγχό του όλη την περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας, την Θεσσαλία, τμήμα της Εύβοιας και την Πελοπόννησο. Κατά το διάστημα αυτό η πόλη γνώρισε το απόγειο της ακμής της. Από τότε έχει μείνει γνωστή η έκφραση ότι τα Ιωάννινα είναι «πρώτα στα άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα».

Τα Ιωάννινα βρίσκονται στο βορειοδυτικό κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο κέντρο του ομώνυμου λεκανοπεδίου. Είναι μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες πόλεις της Ελλάδας με πλούσια πολιτιστική παράδοση και σύγχρονες αναπτυξιακές επιχειρήσεις. Μεταξύ των πολυποίκιλων γεωγραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής, ξεχωριστή θέση κατέχει η λίμνη Παμβώτιδα, που παράκειται της πόλης. Άξιο αναφοράς είναι και το νησάκι της λίμνης (νήσος Ιωαννίνων), στο οποίο βρίσκεται μικρός οικισμός και διάφορα μνημεία και αξιοθέατα, όπως η τελευταία κατοικία του Αλή Πασά. Τρία χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων βρίσκεται το σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων, μήκους περίπου 830 μέτρων και εκτάσεως περίπου 14400 τ.μ. Στα Ιωάννινα βρίσκεται η Σχολή Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π.) του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, η οποία απαρτίζεται από τα Τμήματα Νοσηλευτικής, Λογοθεραπείας και Προσχολικής Αγωγής. Επίσης, στα Ιωάννινα εδρεύει το University of Ioannina με το οποίο το Τμήμα Νοσηλευτικής συνεργάζεται και συμπράττει κυρίως σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Ακόμη, στα Ιωάννινα υπάρχουν δύο νοσοκομεία (Το Γενικό Κρατικό “Χατζηκώστα” και το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων) που παρέχουν φροντίδα υγείας στον πληθυσμό της Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος, και με τα οποία το Τμήμα Νοσηλευτικής συνεργάζεται για την κλινική εκπαίδευση των φοιτητών του.

en_USEN
Skip to content
Share via
Copy link
Powered by Social Snap