Δρ. Γκούβα Μαίρη

Καθηγήτρια (Πρόεδρος Τμήματος)

Email: gouva@uoi.gr

Τηλέφωνο: +30 2651050762

Ωρες υποδοχής φοιτητών: Τρίτη 16:00 – 18:00 & Τετάρτη 15:00 – 17:00

Η Μαίρη Γκούβα, είναι ψυχολόγος και ειδικεύτηκε στην Κοινωνική Ψυχιατρική. Το θέμα της ερευνητικής της μελέτης στα πλαίσια των διδακτορικών της σπουδών αφορούσε στα Ψυχολογικά Χαρακτηριστικά των Ασθενών με Οξεία Λευχαιμία και των Οικογενειών τους. Οι μελέτες της και το ερευνητικό της ενδιαφέρον αφορούν στη διερεύνηση των ψυχολογικών παραγόντων στις σωματικές ασθένειες, στην ψυχολογία των ασθενών και των οικογενειών τους αλλά και στην ψυχολογία των επαγγελματιών υγείας. Είναι Διευθύντρια του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ψυχολογίας Ασθενών και Οικογενειών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ακόμη υπήρξε Επιστημονικά Υπεύθυνη του Προγράμματος Δια Βίου Εκπαίδευσης «Ψυχολογία Ασθενών». Το κλινικό της έργο έχει ψυχοδυναμική κατεύθυνση και περιλαμβάνει ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική παρέμβαση ασθενών και μελών της οικογένειάς τους καθώς και συμμετοχή σε θεραπευτικές ομάδες νοσοκομειακών κλινικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Το δημοσιευμένο της έργο αφορά σε ερευνητικές δημοσιεύσεις, βιβλία, επιστημονικά συγγράμματα, άρθρα και ανακοινώσεις σχετικά με τη διερεύνηση των ψυχολογικών παραγόντων στις σωματικές ασθένειες, την ψυχολογία των ασθενών και των οικογενειών τους αλλά και την ψυχολογία των επαγγελματιών υγείας. Είναι καθηγήτρια ψυχολογίας ασθενών και οικογενειών στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ακόμη έχει διδάξει για την ψυχολογία των ασθενών στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα: Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Θεσσαλίας, Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων του ΕΑΠ, Αλγολογίας της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Θεσσαλίας, Νοσηλευτικής Φροντίδας Ενηλίκων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ.α. Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις για την ψυχολογία ασθενών και τους μηχανισμούς άμυνας του Εγώ των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας στα Πανεπιστήμια: Thomas More University – Βέλγιο, University of Almeria (UAL) – Ισπανία, Malmö University – Σουηδία, Medical University of Lublin – Πολωνία, Duzce Universitesi – Τουρκία, University of Azores – Πορτογαλία, Transilvania University of the Brasov – Ρουμανία, University of Latvia – Λετονία, καθώς και σε δεκάδες διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια. 

Είναι υπεύθυνη του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ψυχολογίας Ασθενών, Οικογενειών και Επαγγελματιών Υγείας και ακόμη υπήρξε Επιστημονικά Υπεύθυνη του ΠΕΓΑ στην εξειδίκευση «Ψυχολογία Ασθενών». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρακολούθησαν 48 άτομα (πιο συγκεκριμένα: 5 καθηγητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 5 καθηγητές Νοσηλευτικής, 1 λέκτορας Φυσικοθεραπείας, 3 ιατροί νεφρολογικής ειδικότητας με PhD, 2 γενικοί ιατροί με PhD, 2 ιατροί αναισθησιολόγοι με PhD, 1 βιολόγος με PhD, 6 νοσηλευτές με PhD, 2 ψυχίατροι, 6 ψυχολόγοι με MSc,  2 φυσικοθεραπευτές με MSc, 2 επισκέπτες υγείας με MSc, 3 κοινωνικοί λειτουργοί με MSc και 8 νοσηλευτές με MSc (http://pegapapsy.gr/component/content/featured). 

Ακόμη, υπήρξε συντονίστρια του μαθήματος “Ψυχολογία - Συμβουλευτική” του ΠΜΣ Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων και υπεύθυνη για το εκπαιδευτικό υλικό της συγκεκριμένης θεματικής ενότητας.

Το ερευνητικό της ενδιαφέρον αφορά:

στη διερεύνηση των ψυχολογικών παραγόντων στις σωματικές ασθένειες, στην ψυχολογία των ασθενών και των οικογενειών τους αλλά και στην ψυχολογία των επαγγελματιών υγείας.

elEL
Μετάβαση στο περιεχόμενο
Share via
Copy link
Powered by Social Snap