Το τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ιδρύθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα υπ’αρ. 462/84, ΦΕΚ 166 τ.Α’ ως παράρτημα του ΤΕΙ Μεσολογγίου το 1984 με έδρα τα Ιωάννινα και το 1994 με το υπ’ αριθμό 343 Προεδρικό Διάταγμα το τμήμα Νοσηλευτικής εντάσσεται στο ΤΕΙ Ηπείρου με έδρα την Άρτα. Το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι ένα από τα πρώτα Τμήματα Νοσηλευτικής στην Ελλάδα που παρείχε Νοσηλευτική εκπαίδευση σε Ανώτερο επίπεδο (από το 1984) και το 2001 με το Ν. 2916/2001 εξελίσσετε και εντάσσετε στην Ανωτάτη Εκπαίδευση – Τεχνολογικός τομέας και παρέχει εκ τότε εκπαίδευση σε Ανώτατο επίπεδο. Το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι το πρώτο Τμήμα Νοσηλευτικής στην Ελλάδα (από το 2003) που με σύμπραξη με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΦΕΚ 855/Β΄/30-6-03) λειτούργησε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο «Νοσηλευτική – Παθολογία». Το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι το πρώτο και μοναδικό Τμήμα Νοσηλευτικής στην Ελλάδα που συμμετέχει στους Διεθνείς Νοσηλευτικής οργανισμούς α) FlorenceNetwork και β) EuropeanAcademyofCaringSciences, ως πλήρες μέλος. Επίσης, στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων λειτουργούν δια βίου εκπαίδευσης προγράμματα, κλινικά φροντιστήρια και ερευνητικά εργαστήρια. Ακόμη, στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ετησίως έρχονται για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα σπουδών δεκάδες φοιτητές από διάφορα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια είτε μέσω του Προγράμματος Erasmus+, είτε μέσω μικρότερης διάρκειας προγραμμάτων που του Τμήμα έχει συνάψει με Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Τα περισσότερα από 30 έτη εμπειρίας διδασκαλίας σε προπτυχιακό επίπεδο, τα περισσότερα από 10 έτη προετοιμασίας μεταπτυχιακών φοιτητών και η διαρκής εξωστρέφεια και διεθνοποίηση μας δίνουν την αυτοπεποίθηση, τη γνώση και τη δυνατότητα να παρέχουμε ένα από τα καλύτερα Προγράμματα εκπαίδευσης στη Νοσηλευτική σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο.

Το όραμα του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι να παράγει επιστήμονες Νοσηλευτές/τριες οι οποίοι να έχουν υψηλού επιπέδου γνώσεις και δεξιότητες, και οι οποίοι εμπνέονται με τα ιδεώδη του ανθρωπισμού, της κατανόησης, της φροντίδας και της ισότητας, ώστε να καταστούν ικανοί να ανταποκρίνονται και να προσαρμόζονται σε ποικίλα επιστημονικά περιβάλλοντα χρησιμοποιώντας ικανότητες κριτικής ανάλυσης, επίλυσης προβλημάτων και εφαρμογής ερευνητικών αποδείξεων στην πράξη.

Η βασική φιλοσοφία του Τμήματος είναι ότι η Νοσηλευτική αποτελεί πρωτίστως ανθρωπιστική και κοινωνικής φροντίδας επιστήμη, και δευτερευόντως υγειονομική επιστήμη. Η γενική δομή του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι η ενοποίηση σύγχρονων θεωριών με επιτηδευμένη και αναστοχαστική πράξη, ώστε να υποστηριχθούν και να υποβοηθηθούν οι φοιτητές/τριες, να εξελιχθούν από μαθητευόμενους σε αυτόνομους επιστήμονες Νοσηλευτές κατάλληλους για την άσκηση του Νοσηλευτικού επαγγέλματος.

Πυρήνας του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Νοσηλευτικής είναι η φροντίδα υγείας. Βασική θέση είναι ότι η φροντίδα υγείας δεν είναι έμφυτο χαρακτηριστικό, αλλά ενέχει γνώσεις και δεξιότητες που μαθαίνονται και καλλιεργούνται μέσα από μια συστηματική και επιτηδευμένη διδακτική διαδικασία. Η οντολογική θέση του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι ότι η επιστημονική φροντίδα έχει την ικανότητα να βελτιώνει την κοινωνική, ψυχική και φυσική ευεξία και προάγει την ευζωία των ατόμων που έχουν ανάγκη από φροντίδα. Εκτός από τις γνώσεις και δεξιότητες το Πρόγραμμα Σπουδών βασίζεται, για τη δημιουργία επιστημόνων φροντίδας, στην όξυνση των ικανοτήτων αναλυτικής σκέψης, ανοιχτού μυαλού, και σεβασμού στην ανθρώπινη αξία, μοναδικότητα και ατομικότητα.

Σκοπός και στόχοι του τμήματος είναι, με βάση το περιεχόμενο σπουδών, να εξελίξει, να δημιουργήσει και να προετοιμάσει επιστήμονες πλήρως καταρτισμένους στη Νοσηλευτική Επιστήμη εφοδιασμένους με τις απαραίτητες θεωρητικές, επιστημονικές και τεχνικές/ τεχνολογικές γνώσεις, καθώς και με τις δεοντολογικές αρχές που διέπουν τη Νοσηλευτική. Συνεπώς, οι απόφοιτοι του τμήματος είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα καθήκοντα και στους ρόλους του Νοσηλευτή σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο. Ειδικότερα, το Τμήμα Νοσηλευτικής επιδιώκει οι φοιτητές να αποκτήσουν:

  1. Επαρκείς γνώσεις της Νοσηλευτικής Επιστήμης που βασίζονται στις Νοσηλευτικές θεωρίες, σε αποδείξεις και ερευνητικά τεκμήρια, ώστε να διεκπεραιώνουν βασικές νοσηλευτικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων και της κατανόησης της υγιούς – μη-υγιούς δομής και λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος, της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των κοινωνικών σχέσεων του ατόμου.  
  2. Επαρκείς γνώσεις της φύσης και της δεοντολογίας της Νοσηλευτικής Επιστήμης και των γενικών αρχών που διέπουν την υγεία και τη φροντίδα.
  3. Επαρκούς εργαστηριακή και κλινική εκπαίδευσης υπό την εποπτεία κατάλληλου διδακτικού προσωπικού, ώστε οι φοιτητές να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες να παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας σε άτομα που έχουν ανάγκη από τέτοιες υπηρεσίες.
  4. Τέλος, το Τμήμα Νοσηλευτικής παρέχει τη δυνατότητα και ευκαιρίες συμμετοχής και εκπαίδευσης των φοιτητών σε πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές ώστε οι φοιτητές αναπτύξουν και να βελτιώσουν αφενός τη δυνατότητά τους να λειτουργούν και να δρουν ως επιστήμονες Νοσηλευτές και αφετέρου τις δεξιότητες συνεργασίας τους με το προσωπικό και τους χρήστες των υγειονομικών υπηρεσιών.

Στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατά τον παρόντα χρόνο φοιτούν περισσότεροι από 1.000 προπτυχιακοί φοιτητές, δεκάδες Ευρωπαίοι φοιτητές και δεκάδες μεταπτυχιακοί φοιτητές. Οι απόφοιτοι του τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με την επιτυχή ολοκλήρωση των Προπτυχιακών τους σπουδών τους απονέμεται Πτυχίο Νοσηλευτικής, καθίστανται ικανοί να εγγραφούν στην Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος και τους χορηγείται άδεια ασκήσεως του Νοσηλευτικού επαγγέλματος. Οι απόφοιτοι είναι σε θέση να στελεχώσουν κάθε νοσηλευτική μονάδα και δομή ως επιστήμονες και επαγγελματίες νοσηλευτές σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο.

elEL
Μετάβαση στο περιεχόμενο
Share via
Copy link
Powered by Social Snap